Akıllı telefon kullanımı teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün artıyor. Akıllı telefonların sunduğu mesajlaşma, oyun oynama, müzik dinleme, video izleme gibi birçok özellik bireylerin bu cihazları bağımlılık seviyesinde kullanmalarına sebep oluyor. Bağımlılık düzeyinde olsun veya olmasın akıllı telefonların başında hareket etmeden geçirilen süreler ciddi boyutlara ulaşıyor.
7’den 70’e herkesin hayatına dahil olan bu cihazlar bireylerin fiziksel olarak inaktif kalmasına sebep olabiliyor. Birleşmiş Milletler tarafından fiziksel inaktiviteye bağlı kronik hastalıkların, insan sağlığı için ciddi anlamda tehdit oluşturduğu bildiriyor. Obezite, tip 2 diyabet, osteoporoz, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar toplumda fiziksel inaktiviteye bağlı en sık karşılaşılan hastalıklardır.
Klinik pratikte, iş gereği veya günlük yaşamda uzun süreli akıllı telefon kullanan bireylerde boyun ağrısı, el bileği ağrısı, baş ağrısı, parmak eklemlerinde katılık ve postür etkilenimleriyle karşılaşılıyor.
Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda uzun süreli akıllı telefon kullanımının baş önde postüre yol açtığı ve boyun bölgesindeki kaslarda gerginliğe sebep olduğu görülüyor. (1,2) Bu sebeple akıllı telefon kullanımını sınırlamak veya cihaz kullanımı sırasında postüre dikkat etmek ileri dönemde oluşabilecek problemleri engelleyebilir.
Referans:
1-Özdinç S., Turan F.N. (2019), Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinde Kas İskelet Sistemi Problemleri ile Fiziksel Aktivite ve Stres Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Journal of Health Sciences and Proffesions, 6(2), 247-255
2-Lee J, Seo K. The comparison of cervical repositioning errors according to smartphone addiction grades. J Phys Ther Sci.2014;26(4):595-98.
Comments