Bireysel faktörler, psikososyal, psikolojik ve yüklenme faktörleri bel ağrısına neden olan risk faktörleridir.
En yaygın mekaniksel/fiziksel yük faktörleri; ağır fiziksel çalışma koşulları, öne ve yanlara sık sık eğilme, dönme, kaldırma, çekme ve itme, tekrarlayan çalışma, sabit postür ve vibrasyona maruz kalmadır.
Yaş ve cinsiyet, kiloyla ilişkili faktörler, sigara içme, fiziksel egzersiz veya inaktivite gibi parametreler bel ağrısını tetikleyen bireysel faktörlerdir.
Bel ağrıları bir hastalıktan ziyade bir semptomlar bütünüdür.
Bel ağrılı hastalara verilen egzersiz programıyla, postürün düzeltilmesi, aerobik kapasitenin ve lokal kan akımının arttırılması, zayıf kasların güçlendirilmesi, mobilite ve fleksibilitenin arttırılması, ağrının azaltılması, hastaya iyileştiğinin gösterilmesi ve hastanın güveninin sağlanması hedeflenir.
Bel egzersiz programı hastanın yaşı, genel durumu, komorbiditesi, kültür seviyesi ve bel ağrısının nedeni gibi hususlar göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır.
Referans: Kronik Bel Ağrılı Hastaların Fizyoterapi Rehabilitasyonunda Manuel Tedaviye İlave Akupressure Uygulamasının Etkilerinin İncelenmesi, Uzm. Fzt. Mahsum Eren, Hacettepe Üniversitesi
Comments